Bursa’nın en iyi 10 iskender kebapçısı listesine geçmeden önce, iskender kebabın tarihini incelemek gerekir.
Bursa İskender Kebabının mucidi Mehmet oğlu İskender Efendi’dir. O yıllarda Bursa kebabı, kuzu etinin bir bütün olarak yere paralel olarak pişirilmesiyle yapılıyordu. 1867 yılında İskender Efendi kuzu etini önce kemik ve sinirlerinden ayırarak dik bir çubuğa kat kat geçirmiş, sonra dik olarak tasarladığı mangalın önünde döndürerek mangal kömürü ile pişirmiştir.
Bu yeni kebabın lezzeti çok beğenilmiş ve kısa sürede Bursa‘ya nam salmıştır.Bursa Kebabı‘nın adı önce İskender Efendinin döner kebabı, daha sonra da kısacaİskender Kebap olarak adlandırılmıştır.
Eğer Bursa’da İskender yemek isterseniz sayısız İskender markası ve her markanın bir çok şubesiyle karşılaşırsınız. Peki gerçek İskender hangisidir ?
Önce şunu açıklayalım. İskender ismi İskender ailesinin tescilli markasıdır. Yani aile dışında biri İskender kebabı adı altında kebapçı açamaz. Yaptığı kebaba ancak Bursa kebabı veya döner kebap diyebilir.
Bugün İskender markası İskender Efendi‘nin varisleri tarafından 3 ayrı dala ayrılmıştır.
İskender – Cevat İskenderoğlu (Mavi Dükkan), Kebapçıİskender – İskender İskenderoğlu(Endülüs Park) İskender – Yavuz İskenderoğlu (İskender Efendi Konağı). Bugün Ünlü Cadde’de bulunan tarihi bina ise tüm aile tarafından ortak olarak işletilmektedir.
Şimdi Bursa’nın en iyi 10 İskender kebapçısını sıralayabiliriz.
1-İskender – Cevat İskenderoğlu varisleri (mavi dükkan)
1867 yılında Kayhan Çarşısı’nda açılan ilk Bursa İskender Kebap dükkanından sonra İskender Efendi’nin iki oğlu Cevat ve Nurettin İskenderoğlu’na 1930 larda açtığı dükkan.
Kayhan’daki ilk dükkan kapanınca bu yer, en eski İskender dükkanı olma ünvanını elinde tutuyor.
İskender, ailesinden devraldığı kültürle Bursa İskender Kebabı‘nın en lezzetlisini sunuyor. Kuzu etinin doğal lezzeti ve marine edilmesindeki ustalık kebabın lezzetini belirliyor.
Döner günlük taze olarak hazırlanıyor. Müşteri yoğunluğu çok fazla olduğu için meşe odunu ateşinde pişirilip kesilen döner hemen servis ediliyor.
Kebabın üstüne eritilerek dökülen keçi tereyağının hem lezzeti hem de kokusu müthiş. o kadar ki et ve tereyağının kokusu tüm caddeye yayılmış durumda.Önünden geçenleri mıknatıs gibi içeri çekiyor.
Rezervasyon yapılmıyor ve 40 kişi kapasiteli bu tarihi mekana aynı anda bir fazla müşteri alınmıyor. Bu yüzden önünde kuyruk oluşuyor.
Kebapçı İskender‘in buradan başka Bursa Korupark AVM,
İstanbul Nişantaşı, Bursa Carrefour AVM’de olmak üzere 3 şubesi daha bulunuyor.
2-Uludağ Kebapçısı Cemil Celal Usta
Uludağ Kebapçısı en az Kebapçı İskender kadar Bursa’nın en iyi Kebapçısı . Lezzet olarak ikisi arasında büyük farklar yok.
Uludağ Kebapçısı’nda Balıkesir kıvırcık koyunu ve İnegöl düve eti kullanılıyor. Uludağ Kebapçısı Cemal ve Cemil Usta‘nın kebaplarında farklılık yaratan önemli özelliklerinden biri kullanılan mükemmel tereyağı. Mekanın önündeki masada, birinin kebabının üzerine dökülen tereyağının kokusu diğer mahallelere kadar yayılıyor.
Diğer bir özellik olan etin piştiği ateşin hep aynı kalması da burada sağlanmış. Bu da etin lezzetini arttıran bir unsur.
Kebabın yanında kesinlikle şıra içmenizi öneririm çünkü yediğiniz kebaptan daha çok zevk alıyorsunuz.
Ufak bir mekana sahip olan Uludağ Kebapçısı‘na gittiğinizde hem kapıda hem de sipariş verdikten sonra içeride bekleme ihtimaliniz var.
Ancak bu sokakda ilginç bir esnaf dayanışması var. İçerisi doluysa sizi karşıdaki lokumcuda, yada sokaktaki diğer dükkanlarda oturtup, hemen dönerinizi oraya servis ediyorlar.
3-Kebapçı Hüseyin Usta
Özellikle Bursa’da yaşayanların ilk tercihleri arasında bulunan Kebapçı Hüseyin Usta. Kebapçı İskender kadar popüler olmaması ve kebabın lezzetinin en az onun kadar iyi olması da tercih sebebi.
Kebapçı Hüseyin Usta mesleği Kebapçı İskender‘de, Cevat İskenderoğlu’nun ve Uludağ Kebapçısı‘nda Cemal ve Cemil ustaların yanında öğrenmiş. Şu an aktif olarak işinin başında çalışıyor.
Burada, İskender salonlarında görmeye pek alışmadığımız samimi ortamı görebilirsiniz. Yoğun olmayan günlerde usta bol bol cömert ikramlarda bulunur.
Küçük ve salaş bir mekan olan Kebapçı Hüseyin’de yoğun saatlerde önünde kuyruk oluşur.
4-Kebapçı Tamer
Kebapçı Tamer‘in Bursa Kebabı konusundaki başarısı malzeme seçimindeki titizliğinden geliyor. Etler Biga ve Uludağ yöresinden ve burası için özel olarak seçiliyor. Üzerine konulan domates sosu için kokulu domatesler tercih edilirken işin sırrı tereyağında.
Gaziantep’den gelen organik keçi tereyağı kebaba lezzetiyle ayrı bir boyut kazandırıyor. Kebabın yanında gelen, güveçte yoğurt bıçakla kesilecek kıvamda. Yanında bir de patlıcan ezmesi de ikram ediliyor.
Kebabı fazla kaçırsanız şişkinlik yaratmıyor ve damağınızda harika bir tat kalıyor. Mekan dekorasyonu ise son derece sade ve zarif. Servis hızlı ve personel güler yüzlü.
5- İskender 1867
İskender ailesinin 4. kuşak üyelerinden Süleyman İskenderoğlu’nun FSM bulvarı, Bursa’da açtığı İskender 1867 bu lezzet kültürünü layıkıyla devam ettiriyor.
150. Yıl anısına menüye eklediği özel kebabı ise bu lezzet kültürünü bir adım daha ileri taşıyor.
Kebaba karamelize soğan eklenmiş, en üstte ise bütün kebabın üstünü kaplayacak miktarda kuzu parmak bonfile var. Soğan, kebabın içinde kesinlikle öne çıkmıyor. Pide, döner eti ve domates sosu ile müthiş bir uyum içinde.
Kebabın üstüne bolca konulan kuzu bonfileler ise lezzet olarak kebabı zenginleştirmiş. Ben bu yeni lezzeti çok beğendim. Ustaların klasik tariflerin dışına çıkarak küçük detaylar ile yemekleri zenginleştirmesini çok olumlu buluyorum.
6-Bursa Kebapçısı 1956
Bursa Kebapçısı Tophane’de bulunan tarihi bir konakta hizmet veriyor.Pembe rengiyle dikkat çeken mekanda konağın her odası ayrı bir kebap salonu olarak düzenlenmiş. Bütün Bursa’yı tepeden gören bir bahçesi bulunuyor. 1956 yılından beri faaliyette olan Bursa Kebapçısı‘nın başka bir şubesi bulunmuyor.
Burada Kebapta yalnızca erkek koyun erkek dana eti kullanılıyor. Kebabın lezzeti çok güzel.
Bursa Kebapçısı’nda kebaptan sonra mutlaka tatlı da yemelisiniz. Tatlıları da çok lezzetli. Özellikle Kemalpaşa tatlısı ve kaymaklı cevizli kabak tatlısı enfes.
7- İskender – İskender İskenderoğlu
İskender İskenderoğlu Bursa merkez şubesi Endülüs Park’ta bulunuyor. Burada bahçesi de olan şık ve modern bir mekanda müşterilerini ağırlıyorlar.
Bursa Endülüs Park AVM’de bulunan mekanda İskender %20 dana %80 koyun-kuzu etinden yapılıyor.
İskender İskenderoğlu’nda kebapta kullanılan her malzemeye en az et kadar önem veriliyor. Tüm bu ayrıntılarla ortaya tadına doyum olmayan bir lezzet çıkıyor.
Bursa’da Endülüs Park, Meridyen AVM’de ve Podyum Park’ta express şubesi bulunuyor. İstanbul’da da Kadıköy’de, Ataşehirde ve Bağdat Caddesinde 3 şubesi bulunuyor.
8- Kayhan Döner Sofrası
Kayhan Döner Sofrası, Bursa Büyükşehir Belediyesine ait bir Bursa döner kebap salonu. İskender kebabının doğduğu yer olan Kayhan Çarşısı’az yukarısında bulunuyor.
Tarihi Kayhan Hamamı yenilenerek restoran olarak kullanılan mekan oldukça iç açıcı ve otantik.
Burada süt danası ve kuzu kaburga etinden yapılan kebap, %50 kıyma, %50 yaprak etten yapılıyor.. Patlıcan herse ile beraber servis edilen kebap oldukça lezzetli.
9- Beşyol Kebapçısı
Beşyol Kebapçısı‘nın merkez şubesi Geçit olmak üzere şu an Eker Meydan, Buttim ve İhsaniye toplam 4 şubesi bulunuyor. Şık ve ferah mekanlarında lezzetli kebabınızı afiyetle yiyebilirsiniz.
28 yıldır Bursa kebabı yapan Beşyol Kebapçısı meşe kömüründe pişirilen dönerinin lezzeti, pidesi ve enfes tereyağı ile kebabın hakkını veriyor.
10- Tophane Kebapçısı
Tophane Kebapçısı 600 yıllık tarihi bir binada hizmet veriyor. Mekan daha önce tekke olarak kullanılıyormuş. Mekanın içi Osmanlı mimarisi tarzında düzenlenmiş.. Balkonlarında bulunan masalarda açık havada yemek yemek ayrı bir keyif.
Tophane Kebapçısı, kebabında Balıkesir kıvırcık süt kuzusu ile Keles ve Orhaneli’nden temin ettiği süt danası etini kullanıyor. %70 kuzu %30 dana eti kullanıyor. Keçi sütünden yapılmış tereyağı, kesme yoğurdu ve patlıcan hersesi de oldukça lezzetli.
Bursa’da ne yenir, nerede yenir? yazımız Bursa’ya has tüm lezzetleri incelemektedir.